University Fund Rwanda 

 Miről is szól a Közel Afrikához Alapítvány „Excellence Scholarship”? 

Az Excellence ösztöndíjra azok a ruandai fiatalok pályázhatnak, akik partneriskoláinkban kiváló  érettségi eredménnyel végeznek, de szociális körülményeik miatt nincs lehetőségük egyetemi továbbtanulásra. Célunk, hogy ezek a tehetséges fiatalok ki tudjanak lépni a túlélésért végzett földművelésből és olyan szakmát tudjanak elsajátítani, amivel nemcsak önmagukat, hanem közösségüket is segítik.  

Milyen a felsőoktatás helyzete Ruandában? 

Ruandában az egyetemek nem ingyenesek. A kormány néhány nagyon jó eredménnyel végzett diáknak diákhitelt biztosít, ami az egyetemi tandíjat fedezi. Sok tehetséges diák nem tud azonban élni a továbbtanulás lehetőségével, mert nincs esélye a megélhetési költségek előteremtésére, így benne ragad a napról napra végzett túlélő földművelésbe. Az általunk ismert és támogatott diákokat szeretnénk segíteni, hogy felsőfokú oktatáshoz jutva, hivatást találjanak és ezáltal ki tudjanak emelkedni környezetükből. 

Milyen tevékenységet folytat a Közel Afrikához Alapítvány Ruandában? 

Az alapítvány négy vidéki helyszínen, a gyermektámogatási programján keresztül közel nyolcvan gyermeknek biztosít tanulási lehetőségét, iskolába járást. A program lényege, hogy nem pénzt oszt, hanem befizeti a gyerek kötelező költségeit az iskolába, így biztosítva oktatásukat. Az érettségiig ezek a költségek havi néhány ezer forintból megoldhatóak, amit magántámogatók fizetnek egy-egy gyermeknek. Az egyetemi költségek azonban a diák másik városba költözése miatt, jelentősen megnőnek, ezért válik szükségessé egy alap létrehozása.  

Az érettségi korú fiatalokat alapítványunk mentorálással is segíti, ami épp olyan fontosnak bizonyul, mint az anyagi támogatás. A mentorálás a felvételi folyamaton és az egyetemi éveken keresztül is tarthat.  

Mit kell tudni az ösztöndíjról? 

Az ösztöndíj odaítélését egy kuratórium dönti el a partneriskoláinkból érkező jelentkezések alapján. Az ösztöndíj elsősorban, azok között a diákok között lesz meghirdetve, akik részt vettek gyermektámogatási programunkban.  A diákok szerződést kötnek az alapítvánnyal, melyben elköteleződnek, hogy tanulmányaik idején nem vállalnak gyermeket és a meghatározott minimum tanulmányi követelményeknek megfelelnek. Az első évben három ösztöndíjas diák támogatását tűztük ki célul. 

Hogyan történik a támogatók számára a visszacsatolás? 

Az alapítvány évente kétszer beszámolót küld a támogatott egyetemi diákokról: bizonyítvány, fotók, hírek.  

Kiknek a támogatására számítunk? 

Az alap felépítéséhez céges és magán támogatók befizetéseire számítunk. Céges támogatókkal igény szerint támogatási szerződést kötünk. Alapítványunk közhasznú, a felénk tett befizetések költségként leírhatók és a társadalmi felelősségvállalás részeként megjeleníthetőek. 

Ha jelentkeznél, kérjük írj az info@kozelafrikahoz.hu címre.