Kik vagyunk

Alapítványunkat olyan sikeres magánemberek hozták létre és működtetik, akik elkötelezettek abban, hogy valamit visszaadjanak a világnak abból, amit kaptak.
Saját szakmai karrierjük mellett mindannyian kötődnek valamilyen módon az afrikai kontinenshez, személyes érintettségük az alapítvány tevékenységében való részvételükben meghatározó.
Az alapítvány munkáját lelkes – fiatal és már nem annyira fiatal – önkéntesek csapata segíti, akik nélkül nem lehetnénk azok, akik vagyunk.

Alapelveink

Fenntarthatóság – ne csak hardware-t, hanem software-t is adjunk!
Dokumentálhatóság – projektjeink utánkövethetőek legyenek!
Kerüljük az adományváró magatartás kialakulását!

Alapítók

Dr. Tarrósy István

Lángh Júlia

Bogányi Tibor

Kuratórium

Morris Andrea

a kuratórium elnöke

Az ötletgazda, Morris Andrea családjával 2009 és 2013 között Afrikában élt. Afrikai élményei közül a legmaradandóbb az az időszak volt, amikor a bamakói Sanfil nyomornegyed iskolájában tanított. Ezen a környéken nem volt állami iskola, így Andrea sok gyerekkel találkozott, akik szüleik szegénysége miatt nem jutottak el iskolába. 2012-ben fogalmazódott meg benne a bamakói gyermektámogatási program gondolata, amely azóta már több, mint 100 gyereket juttatott alapszíntű oktatáshoz a világ olyan részein, ahol nincs ingyenes iskola.

A kuratórium további tagjai

Dr. Zarándy Ákos

Zalka Péter

Önkénteseink

Rea Milla

nagykövet

Szomáliai menekültként érkeztem Magyarországra 15 évesen. Szerető édesanyám hét gyermekéből a legnagyobbként egy kényszerházasság elől menekültem egy éven és sok országon át egyedül, hátrahagyva a családomat. Magyarország fogadott be, ahol új életet kezdhettem. Megismerkedtem a magyar és európai kultúrával, még ma is tanulom a világ egyik legnehezebb nyelvét, és leérettségiztem. A beilleszkedésemről, erről a szép, de küzdelmes útról, a magyar életemről egy dokumentumfilm is készült Könnyű leckék címmel.
Civil munkám mellett fotómodellként is dolgozom, de az igazi szenvedélyem másoknak segíteni. Igyekszem az ismertségemet is felhasználva önkéntes munkával, kampányokkal, interjúkkal, a személyes tapasztalataimmal és saját példámmal is erőt adni másoknak, hogy merjenek a saját útjukra lépni. Megtiszteltetés számomra, hogy a Közel Afrikához Alapítvány felkérésére egy jó és számomra is kiemelkedően fontos ügyet képviselhetek. Afrikai emberként személyes tapasztalatom van arról, hogy milyen az, amikor az életben való boldogulás egyik legalapvetőbb feltételéhez – az oktatáshoz – nincs hozzáférésem. Pedig a saját életem tapasztalata is azt mutatja, hogy nincs nagyobb lehetőség egy ember életében, mint a tanulás esélye. Ezért is szeretnék visszaadni valamit a világnak abból a rengeteg támogatásból, amit én kaptam.

Németh Aliz

ruandai gyermektámogatási koordinátor

Azért csatlakoztam az alapítványhoz, mert mindig is szívből szerettem Afrikát, valamint szeretek rászoruló embereken segíteni, különösen gyermekeken. Hiszem, hogy gyermektámogatási programunk sokat fog hozzátenni hosszútávon az oktatási esélyegyenlőséghez. Ezért is fontos számomra a gyermekekben lévő tudás/tehetség kibontakoztatása. A hírlevél szerkesztésével, illetve a ruandai gyermektámogatás koordinálásával veszek részt az alapítvány munkájában.

Virág Gréta

önkéntes
„Afrika kérlelhetetlenül a fejemben motoszkál, így 2021-ben csatlakoztam a Közel Afrikához önkéntes csapatához. Afrika a szenvedélyem, számomra a sokszínűséget jelenti!”
Gréti, nemcsak a rendezvényszervezésben és lebonyolításban vesz részt, de aktívan szerepet vállal a prezentációkban és a social media felületeink üzemelésében is. Az FGM elleni cselekvést a női jogok és az emberiesség védelmében alapvetőnek tartja. FGM Zero Tolerancia projektünk során többször tartott szakmai prezentációt. „Sokat tanultam Maliról és Ruandáról, de még többet az emberi kapcsolatokról és nem túlzóan az életről. Megerősítette bennem a kölcsönös nyitottság, a bizalom, az organikus fejlődés társadalmi értékeit, és rámutatott arra, hogy a civil szerepvállalás igenis jelentős képesség. A humanitárius együttműködésen túl Afrika történelmi, (geo)politikai, földrajzi képe foglalkoztat szeretném Afrika felé orientálni, hogy a jövőben mélyebb kapcsolatba kerüljek a földrésszel, és hozzájáruljak megismertetéséhez az előítéletek lebontása mellett.

Horváth Edit

önkéntes
Kb. 4 éve kerültem kapcsolatba az alapítvánnyal. Fiam osztályfőnöke dolgozott az alapítvánnyal. Bamakóból posztolt, leírta, hogyan lehet egy-egy diák iskolába járását támogatni. 3 évig Issa Nantoumé-t támogattam. Utána önkénteskedni kezdtem. Standolok, zenéket válogatok, amiket facebookon meg is osztok minden héten a közösségünkkel.Igyekszem részt venni a pályázatírásokban is. 

Ribarics Pál

mentor, önkéntes

 A jövőt a tanult fiatalokban látja, emiatt tehetséggondozással foglalkozik. Napi kapcsolatban áll mentoráltjával, akit 2023-ban sikeresen felvettek a Kigali Egyetem, Vízügyi Menedzser szakára.
Legutóbbi ruandai misszión Pali is részt vett, ahol így mesélt élményeiről:
Afrika a gyerekek kontinense. Pöttömnyi lábak szaladnak melletted már alig létező lábbelikben, kíváncsi gyerek tekintetek követik az umuzungu-t, a fehér turistát. Ruandában ezeknek a gyerekeknek egyetlen álma van az hogy tanulhassanak. Ezért nagyon sok mindenre hajlandók. Tegnap meglátogattunk egy családot ahol a gyerekek napi több mint két órát futnak azért hogy beérjenek az iskolába. Az iskolákban az oktatás elméletileg ingyenes de a járulékos költségek miatt – mint például a tanszerek az egyenruha az iskolai étkezés – sokak számára így is elérhetetlen. A hiányzó pénzösszeg pedig nagyon kevés, egy budapesti kávézó kiadósabb (latte, két süti) meglátogatásakor kifizetettel azonos.
Az Alapítvány amellyel mentorként Ruandában vagyok most von be újabb gyerekeket az iskoláztatási programjába. Érdemes elgondolkozni  a támogatásukról, most hogy valamennyit láttam az országból semmit nem tudnék melegebben javasolni. Az ország egyébként csodálatosan szép, nem túl messze az Egyenlítőtől de elég magasan – egy zöld botanikus kert. A csillogó gyerek tekintetek pedig a szemem láttára töltik fel energiával az úti társaimat. „

 

Sárközi Katalin

credit control, önkéntes

„Önkéntes feladatokat 2022 áprilisától vállalok és májusban vettem át a credit controll tevékenységet. Ennek keretében követem a bankba, diákjaink számára beérkező összegeket. Ez mára azzal bővült, hogy fizetési elmaradásokkal kapcsolatban e-maileket írok a szponzoroknak, jelezve hogy hogyan állnak a befizetésekkel. Igyekszem kézben tartani a befizetések beérkezését…”
Katival gyakran találkozhattok a rendezvényeinken, hiszen lelkes „standolónk”, azonban emellett a háttérben is hatalmas munkát végez. A Győztesek Iskolájának támogatóit értesíti rendszeresen a gyerekek elért eredményeiről, kiküldi a bizonyítványokat és a fotókat.

Bencsics Dorina Lili

asszisztens, önkéntes koordinátor
2021-ben egy tervezési projektet követően volt lehetőségem kiutazni Nyugat-Afrikába, Beninbe, ahol non-formális oktatási projektben egy hónapig iskolákban tartottunk ismeretterjesztő foglalkozásokat a fenntarthatóság jegyében. Afrika szerelem lett. 🤎 Fantasztikus élményeket, barátokat szereztem. A bő 1 hónapos misszió után a hazatérést követően találtam rá a Közel Afrikához Alapítványra, és kezdtem el önkéntesként becsatlakozni a munkájukba.
Jelenleg, mint munkatárs az önkéntes koordinációért felelek, de részt veszek rendezvények szervezésében és lebonyolításában, a social media felületeink tartalmának fejlesztésében, kreatív anyagok készítésében is.
Szeretem azt a nyitott, elfogadó és bátor közeget amit az alapítványnál és az afrikai kultúra iránt érdeklődők körében tapasztalok itthon!

Morris Emese

Az amerikai West Nottingham Academy gimnázium ösztöndíjas tanulója vagyok. Favor Enoghama nigériai származású barátnőmmel 2021-ben indítottuk útjára a Girls Connection programot, melynek célja a bamakói lányok gimnáziumi éveinek megkönnyítése. A projekt kidolgozásában egyrészt gyerekkori mali élményeim, másrészt a női jogok iránti érdeklődésem ösztönzött. 2022-ben a gimnazista klub mellett elindítottuk a Lányok ügye című programunkat, amelyben egy helyi szervezeten keresztül dolgozunk az FGM (női nemiszerv-csonkítás) ellen.

Bouréma Dolo

helyi képviselőnk

Bouréma Dolo vagyok, egy dogon Bamakóból. Egy kis faluban születtem, messze a várostól, a dogon fennsíkon. Az általános iskola után a gimnáziumot és az egyetemet Bamakóban végeztem. Abban, hogy tanulhattam nagy segítségemre volt egy francia házaspár, akik turistaként jártak a Dogonföldön, és ahogy nálunk szokás gyerekként érdeklődve követtem őket a falunkban. Ők nem csak segítettek a tanulmányaimban, de szinte fogadott fiúk lettem. Diplomámat Földrajz és Fejlődés Szakon szereztem a bamakói egyetemen. Hiszem, hogy változást csak oktatással lehet elérni. Ezért érzem fontosnak, hogy ebben az alapítványban részt vegyek.

Ndahimana Apollinaire

helyi képviselőnk

Ndahimana Apollinaire vagyok, ruandai állampolgár. Pedagógia szakon végeztem, jelenleg a Kigali Egyetemen mesterképzést tanulok. Az E.S. Nyanza Középiskola vezetőjeként részt veszek az oktatás fejlesztésében, továbbá igyekszem segíteni a veszélyeztett gyermekeken, hogy mindenki számára elérhető legyen az oktatás. Mivel a Közel Afrikához Alapítvány szintén érdekelt a szegény családokból származó gyermekek támogatásában, ezért tartom fontosnak, hogy részt vegyek az alapítvány munkájában.

Anatole Nsengimana

helyi képviselőnk

Anatole Nsengimana vagyok, ruandai, mélyen keresztény hívő. Történelmet és földrajzot tanítok 2019 óta a Kamana Iskolában. Vidéken nőttem fel szegény körülmények között. A ruandai kormány támogatási rendszerének köszönhetően az egyetemen pedagógia szakon végeztem. Miután tanárként elkezdtem dolgozni, megdöbbenve tapasztaltam, hogy nagyon sok szegény családból származó gyermek volt kénytelen félbeszakítani a tanulását. Mindez arra ösztönzött, tankönyvekkel és iskolafelszerelési eszközökkel kisegítsem ezeket a rászoruló gyermekeket. Szívből örülök, hogy találkoztam a Közel Afrikához Alapítvánnyal, akik a szegény gyermekeket juttatják vissza az iskolapadba. Emiatt sem volt kérdés, hogy önkéntesként csatlakozzak az alapítványhoz.

Désire Ndikumana

helyi képviselőnk

Ruanda déli részén egy nagyon szegényes hegyi faluból származik, ott járt iskolába a dombok között. Szállodamenedzsment és különféle vendéglátó képzések után Kigaliba költözött, hogy munkát keressen a családja eltartása céljából. Nemsokkal azután miután elkezdett dolgozni, meglátott egy gyermeket törött cipővel, amely annyira megérintette, hogy azóta úgy érzi segítenie kell szegény gyerekeknek is. Ezért erre a célre létrehoztak egy alapítványt a barátaival. Mostanra körülbelül 200 támogatójuk segítségével gyűjtik össze az adományokat, melyek a következő eszközökből tevődnek össze: cipők, füzetek, ceruzák, iskolai egyenruhák, testápolók és szappanok. Désire jelenleg eg hostelben dolgozik Kigaliban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Désire-vel bővült önkénteseink köre, örülünk hogy megismertük őt személyesen is. Bízunk a hosszútávú eredményes együttműködésben.

Partnereink