Kik vagyunk
Kik vagyunk

Alapítványunkat olyan sikeres magánemberek hozták létre és működtetik, akik elkötelezettek abban, hogy valamit visszaadjanak a világnak abból, amit kaptak.
Saját szakmai karrierjük mellett mindannyian kötődnek valamilyen módon az afrikai kontinenshez, személyes érintettségük az alapítvány tevékenységében való részvételükben meghatározó.
Az alapítvány munkáját lelkes – fiatal és már nem annyira fiatal – önkéntesek csapata segíti, akik nélkül nem lehetnénk azok, akik vagyunk.

Alapelveink

Fenntarthatóság – ne csak hardware-t, hanem software-t is adjunk!
Dokumentálhatóság – projektjeink utánkövethetőek legyenek!
Kerüljük az adományváró magatartás kialakulását!

Alapítók

Dr. Tarrósy István

Lángh Júlia

Bogányi Tibor

Kuratórium

Morris Andrea

a kuratórium elnöke

Az ötletgazda, Morris Andrea családjával 2009 és 2013 között Afrikában élt. Afrikai élményei közül a legmaradandóbb az az időszak volt, amikor a bamakói Sanfil nyomornegyed iskolájában tanított. Ezen a környéken nem volt állami iskola, így Andrea sok gyerekkel találkozott, akik szüleik szegénysége miatt nem jutottak el iskolába. 2012-ben fogalmazódott meg benne a bamakói gyermektámogatási program gondolata, amely azóta már több, mint 100 gyereket juttatott alapszíntű oktatáshoz a világ olyan részein, ahol nincs ingyenes iskola.

A kuratórium további tagjai

Dr. Zarándy Ákos

Zalka Péter

Önkénteseink

Rea Milla

nagykövet

Szomáliai menekültként érkeztem Magyarországra 15 évesen. Szerető édesanyám hét gyermekéből a legnagyobbként egy kényszerházasság elől menekültem egy éven és sok országon át egyedül, hátrahagyva a családomat. Magyarország fogadott be, ahol új életet kezdhettem. Megismerkedtem a magyar és európai kultúrával, még ma is tanulom a világ egyik legnehezebb nyelvét, és leérettségiztem. A beilleszkedésemről, erről a szép, de küzdelmes útról, a magyar életemről egy dokumentumfilm is készült Könnyű leckék címmel.
Civil munkám mellett fotómodellként is dolgozom, de az igazi szenvedélyem másoknak segíteni. Igyekszem az ismertségemet is felhasználva önkéntes munkával, kampányokkal, interjúkkal, a személyes tapasztalataimmal és saját példámmal is erőt adni másoknak, hogy merjenek a saját útjukra lépni. Megtiszteltetés számomra, hogy a Közel Afrikához Alapítvány felkérésére egy jó és számomra is kiemelkedően fontos ügyet képviselhetek. Afrikai emberként személyes tapasztalatom van arról, hogy milyen az, amikor az életben való boldogulás egyik legalapvetőbb feltételéhez – az oktatáshoz – nincs hozzáférésem. Pedig a saját életem tapasztalata is azt mutatja, hogy nincs nagyobb lehetőség egy ember életében, mint a tanulás esélye. Ezért is szeretnék visszaadni valamit a világnak abból a rengeteg támogatásból, amit én kaptam.

Bouréma Dolo

helyi képviselőnk

Bouréma Dolo vagyok, egy dogon Bamakóból. Egy kis faluban születtem, messze a várostól, a dogon fennsíkon. Az általános iskola után a gimnáziumot és az egyetemet Bamakóban végeztem. Abban, hogy tanulhattam nagy segítségemre volt egy francia házaspár, akik turistaként jártak a Dogonföldön, és ahogy nálunk szokás gyerekként érdeklődve követtem őket a falunkban. Ők nem csak segítettek a tanulmányaimban, de szinte fogadott fiúk lettem. Diplomámat Földrajz és Fejlődés Szakon szereztem a bamakói egyetemen. Hiszem, hogy változást csak oktatással lehet elérni. Ezért érzem fontosnak, hogy ebben az alapítványban részt vegyek.

Németh Aliz

ruandai gyermektámogatási koordinátor

Azért csatlakoztam az alapítványhoz, mert mindig is szívből szerettem Afrikát, valamint szeretek rászoruló embereken segíteni, különösen gyermekeken. Hiszem, hogy gyermektámogatási programunk sokat fog hozzátenni hosszútávon az oktatási esélyegyenlőséghez. Ezért is fontos számomra a gyermekekben lévő tudás/tehetség kibontakoztatása. A hírlevél szerkesztésével, illetve a ruandai gyermektámogatás koordinálásával veszek részt az alapítvány munkájában.

Nyíri Lívia

Nyíri Lívia vagyok, 19 éves, és Közgazdasági Politechnikumban végeztem 2020-ban. Imádom az angol és a francia nyelvet, de utálom az igazságtalanságot, és az Afrikában való önkénteskedés pedig a bakancslistámon szerepel 17 éves korom óta. Ennek a háromnak az ötvözete miatt nagy örömmel csatlakoztam az alapítványhoz. Nagyon nem tetszik az, hogy valakinek a jövőjét meghatározza az, hogy hova születik. Igazságtalannak tartom, hogy nem Mindenki részesülhet oktatásban, csupán anyagiak miatt. DE! Ez az alapítvány megoldást talált erre a problémára, s hála a támogatóknak, sok gyerkőc részesülhet oktatásban. Nagyon-nagyon izgatott vagyok, hiszen eddig csak Magyarországon önkénteskedtem, itt az ideje, hogy kicsit szélesebb spektrumban lássam a világot, tenni mindig van mit, akárhol jár az ember, s ez az, ami a leginkább éltet engem.

Morris Emese

Az amerikai West Nottingham Academy gimnázium ösztöndíjas tanulója vagyok. Favor Enoghama nigériai származású barátnőmmel 2021-ben indítottuk útjára a Girls Connection programot, melynek célja a bamakói lányok gimnáziumi éveinek megkönnyítése. A projekt kidolgozásában egyrészt gyerekkori mali élményeim, másrészt a női jogok iránti érdeklődésem ösztönzött. 2022-ben a gimnazista klub mellett elindítottuk a Lányok ügye című programunkat, amelyben egy helyi szervezeten keresztül dolgozunk az FGM (női nemiszerv-csonkítás) ellen.

Ndahimana Apollinaire

helyi képviselőnk

Ndahimana Apollinaire vagyok, ruandai állampolgár. Pedagógia szakon végeztem, jelenleg a Kigali Egyetemen mesterképzést tanulok. Az E.S. Nyanza Középiskola vezetőjeként részt veszek az oktatás fejlesztésében, továbbá igyekszem segíteni a veszélyeztett gyermekeken, hogy mindenki számára elérhető legyen az oktatás. Mivel a Közel Afrikához Alapítvány szintén érdekelt a szegény családokból származó gyermekek támogatásában, ezért tartom fontosnak, hogy részt vegyek az alapítvány munkájában.

Anatole Nsengimana

helyi képviselőnk

Anatole Nsengimana vagyok, ruandai, mélyen keresztény hívő. Történelmet és földrajzot tanítok 2019 óta a Kamana Iskolában. Vidéken nőttem fel szegény körülmények között. A ruandai kormány támogatási rendszerének köszönhetően az egyetemen pedagógia szakon végeztem. Miután tanárként elkezdtem dolgozni, megdöbbenve tapasztaltam, hogy nagyon sok szegény családból származó gyermek volt kénytelen félbeszakítani a tanulását. Mindez arra ösztönzött, tankönyvekkel és iskolafelszerelési eszközökkel kisegítsem ezeket a rászoruló gyermekeket. Szívből örülök, hogy találkoztam a Közel Afrikához Alapítvánnyal, akik a szegény gyermekeket juttatják vissza az iskolapadba. Emiatt sem volt kérdés, hogy önkéntesként csatlakozzak az alapítványhoz.

Désire Ndikumana

helyi képviselőnk

Ruanda déli részén egy nagyon szegényes hegyi faluból származik, ott járt iskolába a dombok között. Szállodamenedzsment és különféle vendéglátó képzések után Kigaliba költözött, hogy munkát keressen a családja eltartása céljából. Nemsokkal azután miután elkezdett dolgozni, meglátott egy gyermeket törött cipővel, amely annyira megérintette, hogy azóta úgy érzi segítenie kell szegény gyerekeknek is. Ezért erre a célre létrehoztak egy alapítványt a barátaival. Mostanra körülbelül 200 támogatójuk segítségével gyűjtik össze az adományokat, melyek a következő eszközökből tevődnek össze: cipők, füzetek, ceruzák, iskolai egyenruhák, testápolók és szappanok. Désire jelenleg eg hostelben dolgozik Kigaliban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Désire-vel bővült önkénteseink köre, örülünk hogy megismertük őt személyesen is. Bízunk a hosszútávú eredményes együttműködésben.

Partnereink