Nőközpont építése Bamakóban

Mali partnerünk, a Sini Sanuman Szervezet egy helyi jómódú férfitól adományba kapott egy kihasználatlan telket. A Sansfil nyomornegyed közelében ezen a telken fog felépülni a Sini Sanuman és a Közel Afrikához Alapítvány együttműködésében egy nőközpont.   

Milyen célt szolgál a Nőközpont? 

A központ egyrészt menedékhelyként szolgál majd az erőszak és a gyermekházasságok elől menekülő lányoknak, másrészt itt a továbblépéshez szükséges tudás elsajátítására is lehetőséget kapnak.  Az oktatás az írás és olvasás tanításával kezdődik, hiszen a nyomornegyedekben ritkán biztosítottak ezek az alapvető ismeretek.  

A továbbképzések között olyan szakmákban szerezhetnek majd gyakorlatot az ideérkező lányok és nők, mint a szappankészítés vagy a varrás. Hisszük, hogy a tanulás lehetősége mindenkinek jár! Ezen felül a nőközpontban átképzési lehetőséget kapnak a nemiszerv-csonkítást  korábban hivatásszerűen végző volt „excizor” asszonyok is. Ezzel a tevékenységünkkel szeretnénk egy új lehetőséget teremteni számukra, amelyből hosszútávon bevételük származhat.   

Mi az a Sini Sanuman? 

Sini Sanuman, azaz a „Holnap egészségéért” nevű szervezet, amely 2002 óta ér el sikereket Maliban a nemiszerv csonkítás (FGM=Female Genital Mutilation) és a nők elleni erőszak megfékezése kapcsán. A szervezet részleteiben kidolgozott, 20 éves tapasztalatra építő programmal dolgozik az FGM visszaszorításáért. Módszerük az, hogy egyszerre egy közösségre fókuszálva, felűlről, azaz a politikai vezetéstől lefelé haladva az FGM-t végző helyi asszonyokig (excizor) végeznek felvilágosító munkát: gyűlések, személyes beszélgetések, workshop-ok, rádió és plakát reklámok segítségével. 

Miért éppen a Sansfil nyomornegyed Bamakóban? 

Ez az a nyomornegyed, ahonnan Alapítvánnyunk alaptevékenysége a bamakói gyermektámogatás indult és ahol ma is több száz kisiskolás jár iskolába magyar támogatóiknak köszönhetően. Ahogy a kislányok cseperedtek, úgy kerültünk az elmúlt évtizedben egyre közelebb a lányok problémáihoz és így jutott tudomásunkra az is, hogy mindegyikük érintett az FGM által. Szeretnénk, ha legalább az ő gyermekeik és húgaik megmenekülnének ettől az ártó szokástól.

Hogyan kapcsolódhatsz be? 

A nőközpont építéséhez nagy összefogásra van szükség. Az épület alapjaihoz már összegyűjtöttük a forrásokat, de a továbblépéshez rád is szükségünk van! 

Köszönjük, hogy ha bármekkora összeggel hozzájárulsz a bamakói nőközpont megépüléséhez, a bamakói lányok és asszonyok felemelkedéséhez!

Támogatásodat az alábbi számlaszámon várjuk: 

Közel Afrikához Alapítvány, MagNet Bank: 16200010-10097432,

Közlemény: “nőközpont”.

Amennyiben euróban utalnál, akkor a számlaszámunk:

Közel Afrikához Alapítvány, ERSTE Bank, 

IBAN: HU32 1160 0006 0000 0000 9992 4582

Közlemény: „nőközpont”  

Hálásan köszönünk minden segítséget! A központ épülését figyelemmel kísérheted facebook oldalunkon vagy hírlevelünkön keresztül, amire itt tudsz feliratkozni: https://kozelafrikahoz.us3.list-manage.com/subscribe?u=98b97a702514ffec36e352784&id=2ba5b4d50a