Támogasd a lányok ügyét! 2022- folyamatban

Támogasd a lányok ügyét! vagy Fogadd örökbe a lányok ügyét!

A Közel Afrikához Alapítvány/Alapítványunk Maliban segíti a gyermekeket oktatáshoz. Nyomon követjük diákjaink életét, a lányokkal klubot is alakítottunk, ahol a beszélgetések során kiderült, hogy szinte mindegyikük érintett az FGM (Female Genital Mutilation), azaz a nemiszerv-csonkítás kapcsán. A csonkítás a lányok és nők emberi jogainak megsértése! Az ENSZ 2012-ben hirdette meg a „zero tolerance to FGM” kampányát!

Íme néhány szomorú tény, amely indokolja azt, hogy miért van szükség azonnali cselekvésre:

  • Maliban a nők 89 %-a átesik a csonkításon, 8 millió nőt érint.Az ország Afrikán belül is az egyik legérintettebb az FGM terén.
  • A Sanfil szegénynegyedben, ahol dolgozunk,a lányok 100%-a átesik a beavatkozáson mielőtt befejezi az általános iskolát.
  • Az FGM egy rendkívül veszélyes beavatkozás. Súlyos fájdalommal jár, felmerülhet túlzott vérzés, láz, fertőzések, vizeletürítési és sebgyógyulási problémák, sokk, halál, később pedig cisztákat, valamint komplikációkat okozhat a szülés során.

Mit tehetünk?

A Közel Afrikához Alapítvány elkötelezte magát a lányok ügye mellett, szeretne aktívan fellépni a nők elleni erőszak, a gyermekházasságok és a csonkítás ellen a Sansfil szegénynegyedben, de mindezt úgy, hogy nem a felsőbbrendűnek vélt, fehér civilizációs gondolkodással közelíti meg. Mali is változik, már sokan ellenzik, sőt szégyellik ezt a beavatkozást és az állam is törvénykezett arról, hogy az FGM ellen felvilágosító kampányokat kell folytatni. Sajnos a központi hatalom a törvénykezésen felül a kampányok finanszírozását már nem tudja biztosítani. Múlt évben felvettük a kapcsolatot a helyi Sini Sanuman, azaz a„Holnap egészségéért”nevű szervezettel, amely 2002 óta ér el sikereket Maliban az FGM és a nők elleni erőszak megfékezése kapcsán. A szervezet részleteiben kidolgozott, 20 éves tapasztalatra építő programmal dolgozik az FGM visszaszorításáért. Módszerük az, hogy egyszerre egy közösségre fókuszálva, felülről, azaz a politikai vezetéstől lefelé haladva az FGM-t végzőhelyi asszonyokig (volt excizor) végeznek felvilágosító munkát: gyűlések, személyes beszélgetések, workshop-ok, rádió és plakát reklámok segítségével.

A helyi szervezet bevonásával egy olyan programot szeretnénk indítani, amely képes lenne mély változásokat hozni, ehhez kérjük támogatásodat. Az érzékenyítő programot a Sansfil negyedben kétévesre tervezzük. Az első két hónapban egy figyelemfelkeltő és szemléletformáló kampányt valósítunk meg: médiamegjelenéseket tervezünk és beszélgetéseket, amelyekbe az animátorok mellett volt excizor asszonyokat is bevonunk. A program indításához 2 000 dollárra, azaz 660 000 forintra lenne szükség, amely több, mint 30 gyűlést, rádió reklámot és számtalan egyéni beszélgetést fedez majd.

Segíts, hogy jövőbeni támogatott diákjaink csonkítás nélkül, egészségesen válhassanak értékes, tanult nőkké!

Hogyan kapcsolódhatsz be?

1.Támogasd a lányok ügyét egyszeri adományoddal!

Köszönjük, hogy ha bármekkora összeggel hozzájárulsz a gyermekházasságok és a csonkítás megfékezéséhez. Támogatásodat az alábbi számlaszámon várjuk: Közel Afrikához Alapítvány, MagNet Bank: 16200010-10097432, IBAN HU61 1620 0010 1009 7432 0000 0000. Közlemény: “Támogatom a lányok ügyét!”.

2.Fogadd örökbe a lányok ügyét!

Kétéves távon támogathatod a lányok ügyét, ha havi 5 000 forinttal, rendszeresen hozzájárulsz a programhoz. Rendszeres támogatóink közösségének külön beszámolót küldünk a program fejleményeiről, így nyomon követhetik adományuk hasznosulását. Ha szeretnél rendszeres támogatónak jelentkezni, akkor kérünk, hogy küldj egy email-t az info@kozelafrikahoz.hu-ra és állíts be havi 5000.-Ft támogatást: Közel Afrikához Alapítvány, MagNet Bank: 16200010-10097432, IBAN HU61 1620 0010 1009 7432 0000 0000. Közlemény: “Örökbe fogadom a lányok ügyét!”.

Köszönjük, ha elköteleződsz a lányok ügye mellett!

Hálásan köszönünk minden segítséget!

A Közel Afrikához csapata, a Girls Connection(West Nottingham Academy) és a Sansfil-i lányok