Rwanda Exchange önkéntesküldő program

A Ruandai Csereprogramunk célja, hogy a Ruandában végzett közös tevékenységek révén segítse a világ minden tájáról érkező fiatalok kapcsolatteremtését és életmódjuk felfedezését. A Közel Afrikához Alapítvány örömmel támogatja az ilyen cseréket azzal, hogy keretet ad, útmutatást és segítséget nyújt a résztvevők közötti tartalmas kapcsolat kialakításához.

A program háttere:

2023-ban kísérleti projektként egy egyetemi hallgatót, Koszó Mátét küldtük az USA-beli Boston College-ból, hogy 6 hetet önkéntesként Ruandában töltsön. Az önkéntes négy hétig angol nyelvet és vállalkozói ismereteket tanított egy csoport ruandai diáknak az E.S. Nyanzából. Ez a program nagyon sikeresnek bizonyult, és lehetőséget teremtett a fiatalok számára egymás megismerésére és megértésére. Mátét nagyon szívesen fogadták és nagyra értékelték a nyanzai diákok és a kurzusnak helyet adó Ifjúsági Központ vezetősége is.

2024-ben újraindul önkéntesküldő programunk, RWANDA EXCHANGE néven.

Ezen a nyáron három önkéntesünk vállalta, hogy egy hónapra Ruandába utazik és foglalkozásokat tart a helyi fiataloknak. Az angol nyelv tanítása mellett, zenét, vállalkozástant, prezentációt és informatikai alapokat tanítanak majd.

A cél olyan ismeretek átadása, amelyekkel kitörhetnek a mezőgazdasái munka fogságából. Emellett természetesen a közös sportolás és a kulturális élmények sem maradhatnak el.

És hogy miért hívjuk „exchange”-nek, azaz „cserének” ezt a programot?

Azért, mert az előadók csakúgy, mint a hallgatók gazdagabban térnek majd haza. Valamit átadnak és még többet kapnak. Egymás kultúrájának megismerése, a közös élmények, a kapcsolódás nagyon fontos eleme a tábornak. Önkénteseink máris nagy izgalommal készülődnek a júliusi útra.

Mi pedig hamarosan újabb hírekkel is jelentkezünk. Kövessük együtt az útjukat!