FGM Zero Tolerancia

2023-ban új néven folytatódik a Lányok Ügye programunk  

2023. februárjában volt egy éves az aktív szerepvállalásunk a női nemiszerv-csonkítás elleni küzdelemben, Maliban.  

Mik a céljaink 2023-ban? 

2022-ben felvilágosító kampányunk a nőkre és az iskolásokra koncentrált. Idén a férfiak felvilágosítását tűztük ki célul, valamint annak a tévhitnek a ledöntését, hogy a csonkítás az iszlám vallás követelménye. 

Mali mélyen vallásos ország, a férfiaknak nincsenek olyan egymást támogató közösségeik, mint az asszonyoknak, emiatt velük nehezebb felvenni a kapcsolatot. Az egyetlen megoldás, hogy helyi partnerünk, a Sini Sanuman szervezet segítségével és felvilágosult vallási vezetőkön keresztül lépünk fel. Ennek érdekében vallási szimpóziumot szervezünk Maliban, ahol a felvilágosult vezetők segítségével a férfi közösségek megszólítására fókuszálunk.  

Mi az FGM? 

Tejes vagy részleges kivágása, csonkítása a női nemi szervnek. Az FGM egy rendkívül veszélyes beavatkozás. Súlyos fájdalommal jár, felmerülhet túlzott vérzés, láz, fertőzések, vizeletürítési és sebgyógyulási problémák, sokk, halál, később pedig cisztákat, valamint komplikációkat okozhat a szülés során. Ezenkívül súlyos lelkitraumákat okoz, amik a fájdalmas beavatkozáshoz vagy a későbbi komplikációkhoz, illetve a fájdalmas nemi élethez kötődnek. Felvilágosító kampányunk az egészségügyi következmények, összefüggések leleplezésén alapszik.

Mit tehetünk? 

A Közel Afrikához Alapítvány elkötelezte magát amellett, hogy a nők elleni erőszak, a gyermekházasságok és a csonkítás visszaszoruljon a Sansfil szegénynegyedben. Kampányunkat egy helyi szervezeten keresztül végezzük azért, hogy ne a felsőbbrendűnek vélt, fehér civilizációs gondolkodással közelítsük meg a közösséget. Mali is változik, már sokan ellenzik, sőt szégyellik ezt a beavatkozást és az állam is törvénykezett arról, hogy az FGM ellen felvilágosító kampányokat kell folytatni. (Bár ezt gyakorlatban nem teszi.)

Ki a helyi partnerünk? 

Sini Sanuman, azaz a „Holnap egészségéért” nevű szervezet, amely 2002 óta ér el sikereket Maliban az FGM és a nők elleni erőszak megfékezése kapcsán. A szervezet részleteiben kidolgozott, 20 éves tapasztalatra építő programmal dolgozik az FGM visszaszorításáért. Módszerük az, hogy egyszerre egy közösségre fókuszálva, felülről, azaz a politikai vezetéstől lefelé haladva az FGM-t végző helyi asszonyokig (excizor) végeznek felvilágosító munkát: gyűlések, személyes beszélgetések, workshop-ok, rádió és plakát reklámok segítségével. 

Mit értünk el 2022-ben a Sansfil nyomornegyedben? 

  • Felvilágosító gyűlések szervezése a Sansfil nyomornegyed 25 asszonycsoportjában.  
  • A negyedben tevékenykedő két excizor*  asszonya közül egy már felhagyott a tevékenységgel, azaz “letette a kést” .
  • A negyed 10 excizor segédasszonya közül 9 fogadalmat tett, hogy nem vesz rész többet excízióban.  
  • Sini Sanuman új projektet is indított (SWEDD; Sahel Womens empow., Demographic dividend.) Ahol a médián és személyes találkozásokon keresztül az FGM megelőzésén dolgoznak, valamint orvosi segítséget nyújtanak annak a 100 nőnek, akiknél az FGM legsúlyosabb egészségügyi következményei merültek fel.  
  • Sini Sanuman – új hirdetőtáblákat állított fel Bamakóban, ennek köszönhetően még több ember figyelmét hívják fel az excízió ártalmaira  
  • Egy ex-excizor azóta kerámiakészítésből él.  

*excizor: FGM beavatkozást végző személy, általában idősebb nő, aki az excíziót végzi és az így szerzett bevételből él.

Emellett több alkalommal tartottunk Magyarországon is felvilágosító előadást az excízióról, tabukról, kulturális különbségekről.  

Hogyan kapcsolódhatsz be? 

Támogasd a lányok ügyét egyszeri vagy rendszeres adományoddal!

A felvilágosító kampány, a rádió és bill-board reklám pénzbe kerül.

Köszönjük, hogy ha bármekkora összeggel hozzájárulsz a gyermekházasságok és a csonkítás megfékezéséhez. 

Támogatásodat az alábbi számlaszámon várjuk: 

Közel Afrikához Alapítvány, MagNet Bank: 16200010-10097432, 

IBAN HU61 1620 0010 1009 7432 0000 0000. 

Közlemény: Lányok ügye/FGM zéró tolerance 

Amennyiben euróban utalnál, akkor a számlaszámunk:

Közel Afrikához Alapítvány, ERSTE Bank, 

IBAN: HU32 1160 0006 0000 0000 9992 4582

Közlemény: Lányok ügye/FGM zéró tolerance

Hálásan köszönünk minden segítséget! A Lányok ügye/FGM zéró tolerance projektünket figyelemmel kísérheted facebook oldalunkon vagy hírlevelünkön keresztül, amire itt tudsz feliratkozni: https://kozelafrikahoz.us3.list-manage.com/subscribe?u=98b97a702514ffec36e352784&id=2ba5b4d50a