Bemutatjuk az AKAGERA Kölyköket

Az Akagera Nemzeti Park mellett található Akagera Neighbors vendégházban már többször megszálltunk a ruandai utazások alkalmával. A tulajdonos Jean Bosco aki családjával együtt elindította az Akagera Kids nevű programot, amibe most a Közel Afrikához Alapítvány együttműködésében lehetőségetek lesz gyermekeket támogatni.

Olvassátok Bosco-ék bemutatkozását:

„Az egész egy egyszeri önkéntes cselekedettel kezdődött… 2022 elején egy csapat fiatal egyre nagyobb figyelmet keltett a környéken. A gyerekek egy ideje már ide-oda kóboroltak, és a legtöbb ember, aki meglátta őket, elzavarta őket a simlis viselkedésük, koszos kinézetük miatt.

Mi másképp álltunk hozzá, és fokozatosan elkezdtük megszelidíteni a gyerekeket, higiéniai eszközök felajánlásával és étellel. Így derült ki, hogy a 8 gyerek „Marine”-nak (azaz „Tengerészgyalogosok”-nak) nevezte magát. A katonai konnotáció a bandás viselkedésükből és abból a módjukból ered, hogy minden értékes dolgot ellopnak, majd a legtöbbször azonnal eltűnnek a vizes élőhelyeken. Egyébként, bár a csoport tagjai 7 és 11 év közötti gyerekek voltak, szigorúan egységes magatartási kódexük és vezetési struktúrájuk volt.

Megpróbáltuk a csoport minden tagját visszailleszteni abba a családba, ahonnan jöttek, kivéve azt az egyet, akinek egyetlen rokona sem volt. Őt végül a csoport egyik tagjának családja fogadta be.

A 2022-2023-as tanévben megkezdődött az ekkor már Akagera Kids néven hívott csapat újraiskolázása, sok kihívással. Az iskolában tapasztalható „tengerészgyalogos” viselkedést, zaklatást fokozatosan kellett visszaszorítani, ráadásul a piaci napokon való iskolai hiányzás az első félévben jelentős hatással volt az eredményekre.

Ennek a problémának a megoldása érdekében minden gyereknek egy saját tanárt kerestünk az iskolában, és elvártuk tőle, hogy beszámoljon a napi előrehaladásról.

2022 novembere óta minden vasárnap közös játék, életvezetési tanácsadás zajlik, amit egy közös vasárnapi ebéd zár. Ezt később kiterjesztettük az ünnepekre is, hogy a gyerekeket lefoglaljuk és együtt tartsuk. 2023 elején úgy döntöttünk, hogy bevonjuk a gyerekek családját és gondviselőit, hogy holisztikusan álljunk a jelenséghez. Így indult el egy szülői program egy kézműves és céltakarékossági (SWAP) programmal. Néhány hagyományos kézműves termék, köztük szőnyegek, gyöngyök és kosarak (agaseke) készültek nálunk. Mivel több ember támogatta az ötletet és adományozott az Akagera Kids-nek, ezért kezdtünk el gondolkozni egy szervezet létrehozásán.

Így született meg 2023. június 25-én az Akagera Good Neighbors, amit később, 2023. július 14-én a Kayonza kerület polgármestere együttműködési levéllel tett hivatalossá, mint helyi civil szervezetet.”

Jean Bosco és felesége